Facturatie of facturering; wat kies jij?

De Nederlandse taal kan soms plotseling heel verwarrend zijn. Je typt er lustig op los en opeens weet je het niet meer. Was het nou facturatie of facturering? In dit geval zijn beide vormen goed, dus je mag kiezen. Maar zo simpel is het niet bij elke vergelijkbare vraag ... 

 

Facturatie of facturering ... Je schrijft toch ook niet 'Traktering'?

Eindigt een werkwoord op -eren, dan leid je het bijbehorende zelfstandignaamwoord eenvoudig af door het achtervoegsel -atie of -ering toe te passen. Vaak kun je zowel de atie- als de eringvariant gebruiken, maar soms gaat het dan mis. Traktering is niet echt een woord dat lekker in het gehoor ligt en ook acclimatisatie lijkt niet helemaal juist.

Verschillende achtervoegsels, verschillende betekenissen

Soms zorgt een verkeerde keuze zelfs voor een verkeerde betekenis. Notering en notatie betekenen twee verschillende dingen. Waar notering zoveel betekent als prijsbepaling, betekent notatie de manier van noteren.

Om het maar niet te hebben over neren. Natie en nering heben weinig te maken met de verzelfstandiging van het woord 'neren', wat een gewestelijk woord is voor 'kolken'.

Facturatie of facturering; Vlaams of Nederlands

Facturatie en facturering betekenen hetzelfde. Je mag dus gewoon je eigen voorkeur volgen. Het achtervoegsel -ering wordt vaak wat neutraler gevonden en ... wordt vaker gebruikt in Nederland. Kies je voor -atie, dan kies je voor een meer Belgische variant.