Hoe ik tekstschrijver werd

Leren lezen

Lezen, dat kon ik al voordat ik naar school ging. Mijn ouders lazen heel veel voor en hielden er een soort karaokestijl op na. Ze lieten hun vinger meebewegen langs de regel die voorgelezen werd. Zo gebeurde het dat ik letters en woorden leerde kennen. Zo gebeurde het dat ik - min of meer per ongeluk - leerde lezen

Leren schrijven

Leren schrijven vond ik fantastisch. Zo fantastisch dat ik niet kon kiezen tussen een toekomst als schrijfster of een toekomst als trapeze-artiest. De reacties op mijn wens om trapeze-artiest te worden waren veel leuker, maar bij gebrek aan een buurtcircus, hield ik het uiteindelijk op schrijfster. Ik besteedde een groot deel van mijn tijd aan het schrijven van verhalen, gedichten en ik heb zelfs tijdens een vakantie naar zeeland tevergeefs geprobeerd een heel boek te schrijven.

Andere plannen

Om geen opties over het hoofd te zien heb ik nog een paar andere beroepen onderzocht. Archeoloog ... maar ik wilde dan wel echt opgravingen doen en niet ergens eindigen als archivaris. Lerares Duits ... maar dat was meer omdat mijn leraar Duits zo fantastisch was. Telefoniste/receptioniste ... want dat deed ik als vakantiebaantje en het verdiende veel beter dan een krantenwijk.

Marine

Omdat ik serieus niet wist wat ik dan uiteindelijk wilde worden, ben ik na mijn VWO bij de Marine terechtgekomen. Je krijgt een opleiding, je krijgt kost en inwoning, je wordt betaald en je maakt ook nog eens dingen mee waar leeftijdsgenootjes alleen maar over kunnen dromen. Vliegen met een helikopter, verre reizen, zelf een fregat varen. Het was een fantastische tijd, maar het was ook een fantastische autoriteit en dat bleek niet zo heel goed bij me te passen ...

Communicatiewetenschap

Na drie jaar Marine besloot ik mijn blik te verruimen. Ik had bij Defensie weleens geprobeerd om iets te wijzigen in de dagelijkse gang van zaken. Dat lukte natuurlijk voor geen meter. Superfrustrerend vond ik dat. De reden om te kiezen voor een communicatiestudie was daar een direct gevolg van. Een van de richtingen was - als ik me de naam van de richting goed herinner - 'verandermanagement' en dat leek precies te zijn wat ik op dat moment wilde gaan leren.

Corporate communicatie en marketingcommunicatie

En dan ben je bezig met je studie en dan komt er iets anders op je pad. Marketing. Maar dat was interessant. Veel interessanter nog dan het veranderen van structuren, culturen, processen en mensen. Ik beet me vast in marketingcommunicatie en ik wilde meer. Uiteindelijk koos ik twee afstudeerrichtingen; marketingcommunicatie en corporate communicatie. Corporate communicatie helpt bedrijven de interne en externe communicatie zodanig op elkaar af te stemmen dat de organisatie het imago dat ze bij haar doelgroepen wil hebben, krijgt en behoudt. Corporate communicatie bestaat uit managementcommunicatie, marketingcommunicatie en organisatiecommunicatie. 

Zo leerde ik alles over hoe bedrijven intern en extern zouden kunnen communiceren. Het voordeel van deze studiecombinatie is dat ik marketingcommunicatie kan plaatsen binnen de overige communicatieprocessen van een bedrijf. 

Psychologie

Aan de Universiteit Twente kregen studenten de kans om hun 'horizon te verbreden' met een minor. Marketingcommunicatie heeft alles te maken met het beïnvloeden van keuzes, dus een minor psychologie leek op zijn plaats. Het lijkt me fantastisch om hier nog een keer een volledige studie in te volgen, maar dat moet nog een paar jaar wachten.

Nuon

Na mijn studie ging ik aan de slag bij Nuon. Ik was werkzaam als coördinator afsluitingen en zorgde ervoor dat alle communicatie richting contractloze afnemers duidelijk en dichtgetimmerd was. Na het afronden van dit project kon ik aan de slag bij het Corporate Information Office, waar ik verantwoordelijk werd voor de marketing van het CIO binnen Nuon.

Technische Unie

Bij Nuon kon ik maar een beperkt gedeelte van mijn studie in praktijk brengen, dus ging ik op zoek naar iets anders. Ik kreeg een vacature bij Technische Unie onder ogen. Communicatieadviseur. Ik solliciteerde en ik werd aangenomen. Wat een fantastisch bedrijf. Leuke en gedreven collega's. Schitterende innovatieve projecten. Er is geen dag geweest dat ik met tegenzin naar mijn werk ben gegaan, maar toch begon er iets te knagen. Ik merkte hoe geweldig ik het nog steeds vond om met teksten bezig te zijn. Helaas moest ik de meeste teksten uitbesteden aan freelancers en dat ging me meer en meer aan het hart.

Eindelijk tekstschrijver

De stap om na vijf jaar communicatieadviseur mijn loondienstbaan op te zeggen en aan de slag te gaan als tekstschrijver was voor mij volkomen logisch. Inmiddels ben ik vijf jaar tekstschrijver en voel geen enkele noodzaak om iets anders te willen willen. Ik kan doen wat ik het liefste doe en door al die verschillende opdrachtgevers is het geen moment saai. Hoera! 

Media