"Ik weet niet wat er aan de hand is. Hij geeft een error."
Mijn kantooroverbuurman zegt het zonder blikken of blozen, mijn kantoorbuurman schiet direct te hulp en ik vraag me nu nog af waarom we niet massaal overstappen op:
"Hij errort."
Je maakt een fantastisch product. Je weet precies hoe het in elkaar zit. Je kunt het gewicht en de afmetingen dromen. Alle specificaties staan in je geheugen gegrift, maar het lukt je niet om er een commercieel verhaal van te maken.
Of misschien lever je juist een fenomenale dienst. Je weet als geen ander op welke manier je het jouw potentiële klanten gemakkelijker kunt maken. Hoeveel tijd ze kunnen besparen. Hoeveel geld ze kunnen besparen, maar je kunt niet de juiste woorden vinden om die dienst aan de man te brengen.
Je bent niet de enige. Veel technici zijn analytisch ingesteld. Met die instelling kom je heel ver, maar ze zit je in de weg bij het houden van een commercieel verhaal. Ook bij het verkopen van een technisch product heb je namelijk te maken met emotionele keuzeprocessen bij je klant of prospect.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ook in deze markt meer dan 80% van de keuzes voor een bepaalde fabrikant of voor een specifiek product is gebaseerd op gevoel. Om een goed commercieel verhaal te schrijven, is het nodig om alle productkennis die je hebt te verpakken in een verkoopverhaal dat aansluit bij de behoeften van de klant.
Die behoeften gaan verder dan de unique selling points van je product. Een klant wil jou en je product vertrouwen. Hij wil zakendoen op basis van wederzijds respect. Er moet een klik zijn en die klik moet je uitbouwen. Als schrijver van technisch commerciële teksten help ik je een passend verkoopverhaal te formuleren voor jouw product of dienst. Een verkoopverhaal dat jouw product of dienst als oplossing verbindt aan het probleem, de behoefte en de situatie van de klant.
Om een technisch commerciële tekst te schrijven, moet je een paar dingen helder voor ogen hebben:
De antwoorden op deze vragen zijn de basisingrediënten voor je tekst. Kom je er niet uit of wil je een keer van gedachten wisselen? Neem dan contact met me op!
Zoek de juiste weg van boven naar het middelpunt. Kom je een letter tegen? Schrijf hem op. Heb je de juiste weg gevolgd, dan vind je het juiste woord. Stuur de oplossing (onder vermelding van je adres en jouw voorkleur - blauw, wit, zwart, oranje, groen of rood) naar puzzel(at)betekst(punt)nl en wacht bij de brievenbus op je Betekstpakje!
Ik kreeg vandaag een mailing en daarin stond een aantal opvallende dingen. Het ding dat me het meest opviel was het woord 'allang'. Dat is toch met een spatie tussen de al en de lang?
Ik zocht het uit en ik leerde. Het kan al lebei! Je moet al leen wel de betekenis goed in de gaten houden ...
al lang = al een lange tijd
allang = al, heus, echt wel
Dan weet je dat ookweer ;-)!
Ik snap er geen snars van! Je hebt het vast ooit gezegd. Of heb je gekozen voor om ergens geen biet, zak, drol of donder van te snappen? Dat kan. Misschien heb je je afgevraagd: "Wat is zo'n snars eigenlijk?"
Snars is afgeleid van snarren; een werkwoord dat niemand meer gebruikt. Snarde je vroeger, dan maakte je een snelle beweging. Door de jaren heen verwaterde de betekenis van snars een kleine hoeveelheid eten of drinken. Een snars was een slok of een hap. Geen snars kreeg op die manier de betekenis van 'helemaal niets'.
Mocht je je ook nog afvragen wat een sikkepit is ... dat is een geitenkeutel.
Dat ligt er helemaal aan aan wie je de vraag stelt. Ben je een ambtenaar of werk je in het onderwijs, dan moet je de richtlijnen van het Groene Boekje volgen. Ben je vrij om de regels van de Spellingwijzer Onze Taal te hanteren, dan mag je die -n- naar eigen inzicht al dan niet plaatsen.
Waar je ook voor kiest, sikkepit is altijd sikkepit. Een sikkenpit bestaat niet, want het is een 'versteende uitdrukking' en dus veranderen we er niets meer aan. Maar ... wanneer is een uitdrukking versteend en kunnen we pannenkoek dan misschien met terugwerkende kracht verstenen tot pannekoek?
Zoek - al dan niet om één of meerdere hoeken - de woorden op in de woordzoeker. Heb je alle woorden gevonden en blijven er 5 letters en een uitroepteken over, dan heb je de puzzel opgelost! Stuur de oplossing (onder vermelding van je adres en jouw voorkleur voor een strandbal) naar puzzel(at)betekst(punt)nl en wacht bij de brievenbus op je Betekstpakje!
De visserijdagen in Bru zijn weer voorbij. Vraag me niet waarom ik het vanochtend las, maar ik las het. Wonderwoord in de titel. Bru. Waar ligt het? Aan zee ongetwijfeld. Wat spreken ze er? Brutaal misschien. Bruinisse, ik kom eraan :-).
Vandaag heb ik het gewoon gedaan. Ik heb ‘we denken met u mee’ gezocht op Google. Ik kreeg ongeveer 608.000 resultaten. Bouwbedrijven, installateurs, psychologen, advocaten, de ING; er zijn ondernemers, bedrijven en instanties te over die dolgraag willen meedenken. Maar … heb je daar wel iets aan? Wil je wel iemand die met je meedenkt? Kennelijk wel, want er zijn zelfs mensen die hun beroep hierop gebaseerd hebben en zichzelf ‘meedenker’ noemen.
Ik ontdekte creatieve meedenkers, professionele meedenkers en praktische meedenkers. Prachtig, maar wat nou als je een beetje tegengas zoekt? Als je iemand nodig hebt die je scherp houdt en die niet klakkeloos dezelfde kant op redeneert? Immers; zonder strijd geen glans!
De zoekopdracht ‘wij denken tegen u in’ resulteert in een lijst met zeer verschillende zoekresultaten. Vreemd genoeg staan er ook organisaties tussen die evengoed met me mee willen denken. Als ik op zoek ga naar een rasechte ‘tegendenker’, kom ik vooral terecht op sites over filosofie en sites van ondernemers die me kunnen leren om op een constructieve manier met tegendenkers om te gaan. Misschien dat ik zo'n cursus volg als ik mijn eerste tegendenker gevonden heb!
Gaat het om geld, dan zijn sommige functietitels beter dan andere. Een onderzoek naar 130.000 functietitels en de salarissen die bij deze functies horen, heeft dat uitgewezen.
Ben je hoofd, directeur of senior, dan is dat goed voor een inkomen dat respectievelijk 23.000, 21.000 en 20.000 dollar hoger is dan het gemiddelde Amerikaanse jaarinkomen.
Ben je executive of professional, dan strijk je jaarlijks 9.000 tot 12.000 dollar extra op.
Solliciteer je op een functie waarin het woord 'staf' of 'assistent' staat, dan verdien je - volgens dit onderzoek - 10.000 tot 15.000 dollar minder dan het gemiddelde jaarsalaris.
Het volledige artikel in Time lees je hier.
In onze verpakking Knackebröd troffen wij een knäckebröd aan waar in gehapt is. Ik begrijp dat ook uw medewerkers dol zijn op de producten die ze mede helpen vervaardigen, maar dit gaat toch wel heel ver.
Natuurlijk kan het ook gebeurd zijn tijdens een brosheidstest en is het betreffende knäckebrödje na de test per ongeluk weer op de lopende band beland?
Hoe het ook zij. Het is een beetje raar om een knäckebrödje aan te treffen waarin al eerder iemand zijn tanden gezet heeft. Ik hoop van harte dat u in de toekomst de betreffende medewerker wat meer laat eten voordat hij of zij aan de slag gaat of dat u de brosheidstest dusdanig aanpast dat dit soort incidenten niet meer kan voorvallen.
Liefs,
Bertine Brookhuis
De woorden die je gebruikt zijn van invloed op de manier waarop anderen je zien én op je eigen gedrag. Professor Bernard Roth, professor aan de Universiteit van Stanford, ontdekte dat we soms onbewust woorden gebruiken die ons ongemerkt tegenwerken.
1. Maar of en
Een voorbeeld. Je hebt een afspraak om uit eten te gaan, terwijl je ook nog veel werk hebt. In dat geval kun je beter zeggen: "Ik wil uit eten en ik heb nog veel werk", dan "Ik wil uit eten, maar ik heb nog veel werk." Met het woord ‘maar’ zorg je voor het ontstaan van een conflict dat er eigenlijk niet eens was. Gebruik je het woord ‘en’, dan gaan je hersenen beter om met beide delen van de zin en kom je sneller tot een oplossing in plaats van je volledig te richten op een probleem.
2. Moeten of willen
Volgens professor Roth kun je ook beter niet te vaak het woord 'moeten' gebruiken. Wanneer je zegt 'ik wil' in plaats van 'ik moet', ben je gemotiveerder om datgene te doen wat er op dat moment moet gebeuren. Je moet niet stofzuigen. Je wilt stofzuigen want je vindt het fijn dat de vloer schoon is.
Het zal je gebeuren ... Je bent 85. Je moet geopereerd worden. Je hebt bloed nodig, maar dat bloed is er niet omdat je naam verkeerd is gespeld ... Verschrikkelijk! Het overkwam Irmgard Cooper in het Northwick Park Hospital in Harrow (Londen).
Ze moest een hartoperatie ondergaan en er was bloed voor haar aangevraagd. Het bloed werd echter teruggestuurd, omdat er niet Irmgard, maar Irngard op het label stond. De chirurg wist niet dat er geen bloed voor de 85-jarige dame aanwezig was en zo gebeurde het dat Irmgard geheel onnodig om het leven kwam.
Inmiddels zijn er maatregelen genomen zodat zoiets zich nooit meer kan voordoen.
Helder, helderder, helderst. Zo nu en dan google ik 'tekstschrijver'. Dan kom ik tot de ontluisterende ontdekking dat:
Niets mis mee, maar wat als je een keertje op zoek bent naar een troebele tekst. Een tekst die niet alles tot in de puntjes uitkauwt. Een tekst die nog iets te raden overlaat. Een tekst die spannend is. Die je uitleest en waarover je gaat nadenken?
Op zoek naar een troebele tekst? Bel mij! Bel mij! Bel zo mij mogelijk! Als ik terug ben uit Australië (vanaf 8 februari 2016 :-).
We hebben er weer een te pakken. Een heus schrikkeljaar. Een dagje extra om de afwijking van het gregoriaanse kalenderjaar ten opzichte van het tropische jaar te compenseren.
Dat woord 'Schrikkeljaar' klinkt wel heel spannend, maar de schijn bedriegt. Schrikkel komt namelijk van het Middelnederlandse woord scricken wat 'met grote passen lopen' of 'springen' betekent.
Het is 2016. Het Jaar van het Boek. Nederland is gastland op de Frankfurter Buchmesse en de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) bestaat tweehonderd jaar. Hoe het Jaar van het Boek gevierd wordt? Met het benoemen van Ambassadeurs van het Boek, met de verkiezing van het belangrijkste boek en met het beschikbaar stellen van een groot cadeau voor Nederland. Spannend vind ik het :-).
Misschien een mooi jaar om mijn twee prentenboeken in de Nederlandse Bibliotheken te krijgen of om een eigen woordenboekje uit te brengen of om eindelijk te beginnen aan 'Huilen zonder geluid' ...
Toch nog drie goede voornemens voor 2016!
Iemand die zich met opgestoken sigaret in een rookvrije zone begeeft
Dus ... ik was op zoek naar informatie over hoe onlogisch biologisch kan zijn en ik stuit per ongeluk op het weinig gebruikte woord 'broodbeleving'. Dit woord wordt gebruikt door de Albert Heijn om aan te geven dat het fijn is voor klanten wanneer ze zelf hun broodjes in een zakje kunnen deponeren en het woord wordt gebruikt door Bakker Bart.
Bij Bakker Bart blijkt namelijk alles te draaien om broodbeleving. Door een uitgekiend baksysteem biedt Bakker Bart op elk moment van de dag verse producten. En dat - dames en heren - is niet waar. Nou ja, misschien bieden ze wel elk moment van de dag verse producten, maar als ik na drie uur 's middags de Bakker Bart in Alkmaar aandoe, is er toch echt al een heleboel uitverkocht. Onlangs was mijn jongste nog in tranen omdat de Nijntjebroodjes (wit, maar boordevol vezels) én de soeptengels (het woord van mijn jongste) niet langer uit verse voorraad leverbaar bleken.
Dat kwam mijn broodbeleving niet ten goede, maar ik vind het wel een heel fijn woord!
Ik heb dankzij mijn zoontjes van 3 en 5 het Sinterklaasjournaal nauwgezet gevolgd. Samenvatting: met de zogenoemde 'Hunebedstenen' hoeven de Pieten niet meer door de schoorsteen. Sinterklaas volgt een schoorsteencursus bij Opapiet. 1+1 = Sinterklaas verpietert ... Ik ben nu al benieuwd naar de Sint en zijn Pieten in 2016!
Als ik door Word op de vingers word getikt met een rood golfje onder een gebruikt woord, dan kan dat aan verschillende dingen liggen.
Vandaag stuurde ik een definitieve webtekst naar een opdrachtgever en voor de zoveelste keer bleef Word bij hoog en bij laag volhouden dat het toch echt een wettekst betrof. Ik ben geen jurist en ik ben ook geen juridisch beëdigd wettekstschrijver, dus ik ben er vast van overtuigd dat ik een webtekst heb opgeleverd.
De Van Dale leerde me dat je wettekst en wetstekst mag schrijven. Mijn voorkeur gaat uit naar wetstekst en om eerlijk te zijn, vind ik het eigenlijk wel een heel mooi woord. Wetstekst. Wel weer een woord waar mijn vingers door in de knoop raken bij het typen ervan, maar ik ga het gewoon nog een keer doen. Wetstekst!
Maar ... als wetstekst en wettekst nou allebei mogen, zouden webstekst en webtekst dan ook allebei goed zijn?
Dussss, je schrijft een s als:
Vrolijk en olijk; woorden die aardig op elkaar lijken. Allebei bijvoeglijke naamwoorden. Allebei met een prettige bijklank. Olijk betekent leuk of guitig. Vrolijk betekent blij, jolig of uitgelaten. Waar olijk kennelijk gebruikt wordt voor het beschrijven van een uiterlijk kenmerk, past vrolijk meer bij het beschrijven van een stemming. Altijd goed om te weten.
Slechte (woord)grap die keer op keer herhaald wordt, in de hoop dat zoon/dochter de grap deze keer wel waardeert.
Op 7 november 2015 geef ik twee keer de workshop "Ondernemen = framen" tijdens de regionale startersdag bij de Holland Media Combinatie in Alkmaar.
De Select Oranje komt 8 of 9 keer per jaar uit; om de zes weken. Ik begeleid de totstandkoming van dit blad en schrijf de thema-artikelen. Hetzelfde doe ik voor de Select Blauw, die ook elke zes weken verschijnt.
Het Spaans Cultureel Centrum Molinos de Viento in Amsterdam organiseert regelmatig activiteiten voor de cursisten. Tot en met 31 januari 2016 is er een expositie van Miró in het CoBrA-museum en daar wil Molinos de Viento op inspelen door de cursussen Spaans daar onder de aandacht te brengen. Mij werd gevraagd een tekst te schrijven voor een flyer en de Bovenkamer deed de vormgeving.
Met de tekst wil ik een brug slaan tussen het leven van Spaans en de kunstenaar Miró en het willen leren van een andere taal. Miro is Spaans voor ik kijk en dit bruggetje heb ik gebruikt in de zin: Miro, Sueño, Actúo; ik kijk, ik droom, ik doe! Miró was namelijk bijna geen kunstenaar geworden, maar boekhouder. Gelukkig heeft hij de gok gewaagd en leefde hij zijn droom.
In deze flyer worden bezoekers opgeroepen om ook te dóen! En toch vooral niet te verstoffen in een eeuwig: "Had ik maar ..."
De kraskaarten met de nieuwe woorden voor de Week van het Nederlands zijn binnen. De 1.000 kraskaarten voor de Nederlandse Taalunie zijn gisteren verstuurd. De kraskaarten voor de verschillende (boek)winkels in Alkmaar liggen klaar. Alle overige bestellingen verstuur ik vandaag.
Wil je ook nieuwe woorden uitdelen in de Week van het Nederlands (10 t/m 17 oktober) of wil je zelf lekker krassen, stuur dan een mailtje met het aantal kraskaarten dat je wilt ontvangen en je adres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op=op ...
Bijna had ik de mail verstuurd, maar net op tijd viel mijn oog op het woordje 'grot'. Er stond geen rood kringelstreepje onder. Logisch, want het woord 'grot' is een prima Nederlands woord. Wanneer het voorafgegaan wordt door 'Hartelijke' en als afsluiting van een e-mail is bedoeld, is de keuze voor 'grot' helaas niet echt voor de hand liggend.
Het lijkt me wel een heel bijzondere plek, zo'n hartelijke grot. En mocht je er ooit een van iemand krijgen, bedenk dan dat een hartelijke grot 10.000 keer beter is dan een hatelijke groet!
Tieperdetiep hoera! Betekst woont samen! En niet met de eerste de beste. Betekst woont samen met Semster, een Alkmaars full service marketing-, reclame- en internetbureau dat garant staat voor omzetgroei.
Nu is me altijd op het hart gedrukt dat je eerst een tijdje op jezelf moet wonen wanneer je uit huis gaat, dus heb ik zeker drie hele minuten bij deze stap stilgestaan om hem vervolgens vol vertrouwen te zetten.
Tieperdetiep Hoera! Betekst woont samen! Het postadres blijft gelijk, maar het bezoekadres is vanaf 1 november 2015 de Ampèrestraat 3a te Alkmaar.
Ik durf het bijna niet te schrijven maar ... ik ben supertrots! De kraskaarten die ik samen met Guido Rooks van de Bovenkamer en PrintX heb gemaakt - met daarop 10 verschillende nieuwe Nederlandse woorden - worden fantastisch ontvangen. Zelfs de Nederlandse Taalunie heeft een bestelling geplaatst en dat is niet het enige. Ook in de nieuwsbrief van de Week van het Nederlands wordt er aandacht aan besteed :-).
Tijdens de Week van het Nederlands zullen de kaarten te vinden zijn in een aantal (boek)winkels in Alkmaar. Ze komen ook te liggen in de bibliotheek en hopelijk op nog veel meer plekken. Mocht je ook een setje kaarten willen bestellen, dan kan dat nog tot 24 september. Een setje bestaat uit 100 stuks en kost €24,- exclusief verzendkosten en exclusief btw. Om te bestellen stuur je een mailtje naar info@betekst.nl met het gewenste aantal en het lever-/factuuradres.
"Ik was gevlijd." Ik las de zin en twijfelde aan de 'ij'. Het is toch vleien? Waarom staat er dan gevlijd?
Misschien was de schrijfster inderdaad ordelijk of op de vereiste wijze neergelegd, maar ik denk het niet ...
Op de middelbare school was ik niet bijster goed in exacte vakken. Om eerlijk te zijn ... Ik was er slecht in. Zo slecht, dat ik me in uiterste wanhoop tot mijn broertje wendde met de vraag of hij me wilde helpen. Ik liet hem de opgave zien waar ik niet uitkwam en hij toverde zonder moeite een kloppende uitkomst tevoorschijn.
"Bedankt, maar hoe doe je dat nou?" Ik was blij met de oplossing, maar had nog steeds geen enkel inzicht in de berekening. Mijn broertje deed een paar halfslachtige uitlegpogingen. "Ik snap gewoon niet dat je dit niet snapt!" Eerlijk, en daar moest ik het mee doen.
Daar heb je hem. De kennisvloek in al zijn puurheid. Hoe meer je van een onderwerp weet, des te moeilijker het is om die kennis over te brengen op leken. En wanneer het moeilijk is om kennis over te brengen, is het ook moeilijk om voordelen te benoemen. En als je geen begrijpelijk voordelen kunt benoemen, is het onmogelijk om diensten of producten aan opdrachtgevers of klanten te verkopen.
"Deze flensomfloerser is ideaal voor occasioneel gebruik."
Het bestaan van de kennisvloek werd schitterend aangetoond door Elisabeth Newton. De 'tikkers' moesten een aantal bekende liedjes op tafel tikken. De 'toehoorders' moesten de getikte liedjes raden. Newton vroeg de tikkers hoe vaak de toehoorders een liedje zouden herkennen. De tikkers dachten dat wel 50% van de liedjes herkend zou worden. De toehoorders herkenden slechts 2,5% van de getikte meezingers.
Wanneer je iets weet, is het moeilijk om je voor te stellen dat een ander dat niet weet.
Helaas kwam mijn broertje niet verder dan stap 1.
Neem nooit aan dat iemand zonder meer begrijpt wat je bedoelt. Begin altijd bij het begin en neem de lezer, luisteraar, klant of opdrachtgever mee in je verhaal.
Als je straatarm bent, ben je dan armer dan je rijk bent wanneer je steenrijk bent? In een straat zitten immers oneindig veel meer stenen dan in een steen.
Vandaag, op 7 september, gaat de Week van de Alfabetisering van start. Een week waarin extra aandacht wordt gevraagd voor het probleem van laaggeletterdheid. Betekst maakte vanochtend € 250,- over aan drie lokale organisaties die zich inzetten om de laaggeletterdheid in onze regio te voorkomen of terug te dringen.
De drie organisaties die de gift dit jaar ontvangen zijn: Het Taalhuis in Alkmaar Centrum, Het Taalproject van Humanitas en de Verteltafel van de Kardinaal de Jongschool.
In het Taalhuis is iedereen welkom met een vraag over taal. Je kunt er oefenen met een taalvrijwilliger, er worden taal- en computercursussen gegeven en er zijn programma’s op de computer waar je zelf mee aan de slag kunt.
Het Taalproject van Humanitas draait om oefenen. Lezen, schrijven en spreken leer je door veel te oefenen. Dat geldt voor kinderen en ook voor volwassenen. De taalmaatjes en voorlezers van Humanitas bieden extra ondersteuning bij het leren schrijven, lezen, voorlezen, spreken.
Lezen en schrijven leer je als kind op school. Dat begint al in groep 1 en groep 2 en wordt op de Kardinaal de Jongschool ondersteund met behulp van een verteltafel. Een verteltafel is een leuke speelse en vooral zinvolle manier voor kinderen om eerder gehoorde voorleesverhalen te verwerken.
Ken je een taalproject in de gemeente Alkmaar dat volgend jaar in aanmerking wil komen voor een donatie van Betekst? Stuur dan een mailtje met een korte beschrijving van het project en de contactgegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Op feestjes en partijen het hoogste woord hebben over je beroep en jouw fantastische uitoefening ervan
Van 10 tot en met 17 oktober vindt de allereerste Week van het Nederlands plaats. Tijdens deze week, georganiseerd door de Taalunie, vinden er vele activiteiten plaats.
Betekst deelt tijdens de Week van het Nederlands gratis nieuwe woorden uit. In diverse (boek)winkels en bibliotheken in Alkmaar kun je kraskaarten vinden waarmee je de nieuwe woorden kunt winnen. Alle deelnemende adressen worden de komende weken aan deze pagina toegevoegd. Wil je ook woorden uitdelen? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je adres en het aantal kraskaarten dat je wilt ontvangen.
Deelnemende adressen:
Webdelta | Ampèrestraat 3a | Alkmaar |
Betekst | Druyvesteynstraat 5 | Alkmaar |
De Snoepkamer | Groot Nieuwland 62 | Alkmaar |
Bibliotheek Alkmaar Centrum | Gasthuisstraat 2 | Alkmaar |
De Nederlandse Taalunie | ||
Bibliotheek Alkmaar Overdie | Van Maerlantstraat 8 | Alkmaar |
Op 12 september start ik met de opleiding Romans en korte verhalen schrijven van de Schrijversacademie. Met deze stok achter de deur komen de sluimerende personages, dommelende verhaallijnen en broeiende conflicten wellicht ooit als roman ter wereld. De titel is er en ik heb zelfs al een ISBN-nummer geregeld. Nu de rest nog :-).
Ik heb het altijd een fantastisch woord gevonden; potsierlijk. Ik heb ook altijd gedacht dat het alles te maken heeft met extreme pottenbakkerij en overdecorerende pottenbakkers. Potsierlijk. Zo'n heftigpaarse pot met allerlei lieflijke tierelantijnen. Dekt de lading van de woordbetekenis prima!
Maar nee ... Potsierlijk komt af van het Duitse woord Posse, dat klucht of grap betekent. Daar gaan de beelden bij het woord. Daar gaat het gevoel. Ik had me voorgenomen het woord vaker te gaan gebruiken, maar met deze kennis weet ik niet of dat er nog van gaat komen ...
Tieperdetiep hoera! Betekst bestaat vijf jaar. Om dat te vieren schreef ik vorige maand een puzzelwedstrijd uit. Uit alle goede inzenders heb ik de drie winnaars geloot met behulp van www.naamloten.nl. Dit zijn de gelote namen: Git Weijers, Sofie de Vaan en Wendy Dubbeld!
Van harte gefeliciteerd!
Komende week stuur ik de pakketten op :-).
Elk strandbezoek hoop ik er een te vinden. Een echte flessenpost. Liefst een fles die al jaren en jaren onderweg is geweest. Misschien in zee geworpen vanaf een schip. Misschien vanaf een klif of gewoon vanaf een ander verweggistrand. Dat geluk heb ik nog nooit gehad, maar ik blijf alert, want je weet maar nooit ...
Op het strand van het Duitse Waddeneiland Amrum werd onlangs een meer dan honderd jaar oude flessenpost uit Groot-Brittannië gevonden. In de fles zat een ansichtkaart van de vereniging van zeebiologen uit het Engelse Plymouth. De vereniging stelt dat de fles tussen 1904 en 1906 in de zee is gegooid als een van de 1020 flessen die deel uitmaakten van een onderzoek naar zeestromingen.
De vinder van de fles werd vriendelijk verzocht enige gegevens op een ansichtkaart te zetten en deze te retourneren aan de afzender. Als beloning werd een schilling in het vooruitzicht gesteld. Mevrouw Winkler, de flessenvindster, heeft aan het verzoek gehoor gegeven en als dank de schilling ontvangen.
Morgen is het een prima dag voor een strandwandeling!
Een zakje mintnopjes zorgde er gisteren voor dat ik even nadacht over hoe het moet voelen om 'in je mintnopjes' te zijn. Er ging een nacht overheen en vandaag vroeg ik me af waar toch de uitdrukking 'in je sas zijn' vandaan komt. Volgens de Van Dale kan sas van alles betekenen.
Een sas is een schutsluis, sluiskolk of brandsluis; het is een snel verbrandend mengsel van zuurstofleverende en brandbare stoffen voor vuurwerk of als ontstekingsmiddel, of het is een drijver of een zethamer. De stap van deze betekenissen naar het prettige gevoel dat je hebt wanneer je in je sas bent, lijkt onoverbrugbaar. Ben je in je sas, dan heb je het naar je zin. In een sluiskolk, als snel verbrandend mengsel of als zethamer lijkt dat niet het geval.
Gelukkig kan sas ook nog Bargoens zijn voor suiker en kan het ook verwijzen naar sasselen (pimpelen), maar geen enkele bron lijkt met zekerheid te weten hoe je in je sas terechtkomt.
"De gebruikers van LOL zijn niet alleen minder talrijk, maar ook gemiddeld ouder dan die van 'haha' of een emoji. Een teken aan de wand dat het woordje met uitsterven wordt bedreigd." Lees het hele artikel op Techblog.
Dus ... als ik iemand kan helpen twijfelen binnen vijf minuten moet ik dat niet gewoon doen? Of wel? Hoe dan ook ... De intentie is mooi genoeg om het gewoon in praktijk te brengen.
Werknemer ... eigenlijk ken ik niemand die zich kwalificeert voor die titel. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand zomaar een bedrijf binnenstapte en vervolgens letterlijk werknam. Vaak ben je eerste een werkzoekende en vervolgens sollicitant en hopelijk kandidaat en dan - in het beste geval - werkkrijger, maar werknemer ... Nee, daar geloof ik niet in.
Werkkrijger brengt een ander probleem met zich mee. Het klinkt een beetje strijdbaar. Daarom is werkkrijger ook niet echt het goede woord om in plaats van werknemer te gebruiken.
Het antwoord ligt voor de hand! Als werkkrijger ben je in loondienst, dus loondiener zou een prima woord zijn, maar dat bestaat volgens mijn DigiVanDale niet.
Om dat te vieren, verloot ik Betekstpakketten en er zijn er nog drie over. De pakketten zitten woordenvol items om jezelf en de wereld om je heen mee te Beteksten. Niets is veilig!
De prijswinnaars worden op 28 augustus via deze website en Facebook bekendgemaakt.
Franse woordjes, Duitse woordjes, Engelse woordjes, Nederlandse vocabulaire, Latijn, Grieks ... wat heb ik er wat afgestampt op het Ichthus College. Vaak begon ik veel te laat en leerde ik tot diep in de nacht door. Funest voor de lange termijn, maar op de korte termijn zorgde deze studiemethode steevast voor prima resultaten. Hoe dat kan? Omdat slaap er kennelijk voor zorgt dat herinneringen beter worden.
Proefpersonen die een groot aantal fictieve woorden uit het hoofd leerden, konden zich de woorden beter herinneren na er een nachtje over geslapen te hebben. Slaap blijkt de herinneringskans zelfs te verdubbelen! Doe er je voordeel mee :-).
Sleep not just protects memories against forgetting, it also makes them more accessible
Op Scientias las ik een nieuwsbericht over wormen en hun plotsklaps aanvangende verouderingsproces. Uit experimenten met deze wormen blijkt veroudering vrij abrupt te starten. Acht uur na het bereiken van hun seksuele volwassenheid, kakken de wormen in. De aftakeling zet in na een signaal dat is afgegeven door de stamcellen die eitjes en sperma produceren. Wanneer je het signaal tegenhoudt, blijven de wormen intact.
In de toekomst gaan onderzoekers uiteraard ook de menselijke aftakelknop proberen op te sporen. Meer weten, lees het artikel op scientias.nl. Mochten ze die knop vinden, noemen we hem dan een aftakelknop of aftakelschakelaar?
Een roltrap die niet rolt is technisch gestoord, aldus Kone.
Een kleine maand geleden werden er 300 biologisch afbreekbare ballonnen bezorgd bij mij in de woonkamer. Ik liet er tien op (zonder touwtje uiteraard, ivm verst(r)ikkingsgevaar) en heb de rest uitgedeeld op verschillende plekken in Alkmaar. Aan de ballonnen hing een kaartje met een puzzel. Een paar dagen later verstuurde ik kleine pakketten aan bestaande relaties met daarin schrijfblokken, pennen, nieuwe woorden en een puzzel.
De ontvangers van de ballonnen en de pakketten hadden tot een paar dagen geleden de tijd om de puzzel op te lossen en de oplossing te e-mailen. Uit alle goede inzenders heb ik inmiddels de vijf winnaars geloot met behulp van www.naamloten.nl. Dit zijn de gelote namen:
Joyce, Bineke, Marloes, Gerda en Dexter!
Deze week stuur ik de pakketten op :-).
Vorm van dementie die optreedt bij veelvuldig evenementenbezoek.
De evenemens is niet meer in staat om te onthouden wat er wanneer en waar te doen is.
Zojuist typte ik de zin: "Ik zit aan mijn notebook gekluisterd." Leuk, maar waar komt dat 'gekluisterd' eigenlijk vandaan?
Kluisteren aan betekent onverbrekelijk verbinden. In het Middelnederlands werd het woord cluuster of cluyster gebruikt. Dat betekende slot of hangslot. Ook het woord Klooster vindt hier zijn oorsprong.
Aandelen die veelbelovend lijken om vervolgens waanzinnig weinig waar te maken.
Tieperdetiep hoera, Betekst betekst 5 jaar. Om dat te vieren, deel ik nieuwe Nederlandse woorden uit. Vanaf vandaag (13-07-15) kun je op diverse plekken in Alkmaar nieuwe woorden vinden.
Rara ... wat ben ik
Een nieuwe website en dus nieuwe teksten. Teksten over mezelf. Altijd lastig. Ik wil mezelf goed presenteren, maar ... ik wil ook vindbaar zijn voor mensen die digitaal zoeken naar een tekstschrijver, dus noem ik mezelf zo. Een tekstschrijver. Ook al is er in mijn seksegeval sprake van een tekstschrijfster, maar daar wordt niet op gegoogeld.
Op 10 juli promoveert Christine Liebrecht aan de Radboud Universiteit op haar onderzoek naar sterke taal. Aromat mag best, maar gebruik het met mate.